Inleiding van het boek De schitterende diamant

 

Na een studie economie in Groningen en Toulouse heb ik tot 2014 gewerkt als controller in de sector ontwikkelingssamenwerking. Ik was gemotiveerd om een bijdrage te leveren aan een betere wereld. In 2014 ben ik een andere weg ingeslagen. Ik ben opleidingen voor coaching en massage gaan volgen, ben een eigen bedrijf in coaching en massage begonnen, genaamd DE WERELDREIS, en ben gaan schrijven over persoonlijke en spirituele groei.

Bij mijn zoektocht naar persoonlijke en spirituele groei heb ik uiteenlopende activiteiten ondernomen, waaronder yoga bij het Yoga Centrum Utrecht, tai chi bij Pachi Tanglang International, meditatie bij Frits Koster, en lichaamsgerichte psychotherapie bij Centrum te Vree. In de periode van 2002 tot en met 2018 heb ik drie spirituele ervaringen gehad, bij een sessie Zijnsoriëntatie en bij twee vormen van massage. Deze ervaringen hebben mij geopend, waardoor een stroom van inzichten tot mij kwam en ik in een dagboek ben gaan schrijven, als een getuigenis van mijn ervaringen en inzichten. Dit schrijven heeft geleid tot het boek De schitterende diamant.

*

De vraag hoe goed samen te leven houdt de mensen al duizenden jaren bezig en is nog altijd actueel. Existentiële vragen die beantwoord mogen worden gaan over de zin van het leven, het goede leven en het wezen van de mens. Met de beschrijving van het gemeenschappelijke in de wijsheidstradities wordt een antwoord gegeven op deze vragen. Het gemeenschappelijke bestaat uit het kunnen ervaren van een hogere werkelijkheid aan de hand van een groot aantal kwaliteiten, waaronder universele liefde, van betekenis zijn, en in het hier en nu zijn. Iedereen kan in meer of mindere mate een persoonlijke en spirituele groei doormaken en de beschreven kwaliteiten ervaren. Vervolgens worden situaties beschreven die het contact met de hogere werkelijkheid kunnen belemmeren, elementen die het contact kunnen bevorderen, en wordt het belang van de eigen ervaring benadrukt. Ten slotte wordt kort beschreven wat dit alles kan betekenen voor de wijsheidstradities en de samenlevingen als geheel. Het onderwerp van mijn boek is niet nieuw, wel is de vorm nieuw en vooral ook de veelzijdigheid waarmee ik de hogere werkelijkheid beschrijf, anders gezegd waarmee ik de innerlijke rijkdom die de mens kan ervaren, beschrijf.

*

Als vorm heb ik gekozen voor een ontmoeting tussen twee leerlingen van de Wijze,  Veritas en Adamas, in een klooster op de louteringsberg. De Wijze verkondigt er een collectieve wijsheid in de vorm van 72 leringen met toelichtingen, het is de wijsheid van de berg, de gemeenschappelijke, ultieme waarheid. Hij vraagt Veritas om deze leringen aan Adamas toe te lichten, als onderdeel van zijn inwijding in de hogere werkelijkheid. Hierbij vertelt Veritas aan Adamas ook een kort verhaal, De zoektocht naar de schat. Het verhaal over Veritas en Adamas speelt in het heden en het verhaal De zoektocht naar de schat is een universeel, mythisch verhaal uit het verleden. De verhalen dienen als illustratie bij de leringen met toelichtingen, en kunnen tegelijkertijd de collectieve wijsheid op een eigen manier overbrengen. De Wijze die alle kwaliteiten van de louteringsberg in zich draagt, is wat meer op de achtergrond aanwezig. Hij spreekt op mysterieuze wijze tot zijn leerlingen, de stem van de Wijze is vooral de innerlijke stem van de wijsheid. Het idee van de opzet van 72 leringen is gebaseerd op De Diamant Soetra, een oude boeddhistische tekst, en het idee van het verhaal van Veritas en Adamas is gebaseerd op het verhaal Narciss en Goldmund van Herman Hesse. Verder heb ik de term louteringsberg ontleend aan De Goddelijke Komedie van Dante Alighieri. Je kunt zeggen dat na de spirituele ervaringen het visioen van de louteringsberg zich aan mij geopenbaard heeft. 

De eerste twaalf leringen zijn inleidend, de volgende 48 leringen vormen de hoofdtekst, en de laatste twaalf leringen zijn afsluitend. De leringen van de Wijze worden in een paars kader weergegeven, waarna de toelichting door Veritas aan Adamas volgt en ik soms ook als commentaarstem aanwezig ben. In de cursieve tekst spreek ik over mijn eigen werkelijke leven en sluit ik aan bij de inhoud van de leringen. De  proloog en epiloog gaan over mijzelf, over Veritas en Adamas, en over de zoektocht naar de schat. In de verantwoording worden drie inspiratiebronnen genoemd,  denkers, wijzen uit de wijsheidstradities, en wijzen die ik vrije geesten noem, en worden zeven wijsheidstradities kort beschreven. Ook worden de namen genoemd van de oude verhalen uit de wijsheidstradities die als basis gediend hebben voor het verhaal De zoektocht naar de schat. Verder is er een begrippenlijst toegevoegd als bijlage, waarbij er drie begrippen extra uitgelicht worden. Met het onderscheid tussen dal en berg ga ik speels om, naast de letterlijke betekenis spreek ik vooral van het dal als de aarde en van dal en berg als mogelijkheid om persoonlijke en spirituele groei te ervaren, om op de berg een ontwaken en wedergeboorte te ervaren. 

*

De schitterende diamant is een liefdevolle oproep om intens en onthecht te leven, om vol en leeg, volledig te leven, in diepe verbondenheid met jezelf, de omgeving en het hogere. Ik wil de inleiding eindigen met de slotalinea van de 64e lering. ‘Het gaat er bij de beschrijving van de ultieme waarheid niet om de waarheid volmaakt, mooi en uitputtend weer te geven, al hebben we daar wel aandacht aan besteed. Het gaat er vooral om dat je nieuwe inzichten kunt krijgen, geraakt kunt worden in de kern, en je eigen verbeelding geprikkeld kan worden door de wijsheid van de berg.‘